• Kan ik kiezen uit welke kist mijn Rijkswachter wordt gemaakt/ welk kunstwerk er in de kist heeft gezeten/ welk nummer mijn Rijkswachter heeft?
  Nee. Zie het als een (verbeterd) staatslot: wel altijd prijs, maar je weet van te voren niet precies wat je wint. Op deze manier kom je niet alleen met de bekende kunstwerken van het Rijksmuseum in aanraking, maar ook met de wat onbekendere schatten. En dat vinden we ontzettend belangrijk!
 • Ik wil precies de Rijkswachter op het plaatje! Is dat mogelijk?
  Nee. Iedere Rijkswachter is anders. Het zijn unica én ze zijn handgemaakt. De opdruk verschilt per Rijkswachter, maar ook het kunstwerk wat er in heeft gezeten, is iedere keer anders. Je kan natuurlijk wel je voorkeuren aangeven, dan proberen we daar zo goed mogelijk rekening mee te houden. Zet je wensen in de “Bestelnotities”.
  Vind je dat spannend? Je kan ook naar een winkel gaan die de Rijkswachters verkoopt, dan weet je precies welke Rijkswachter je mee naar huis krijgt. Klik hier voor een overzicht.
 • Hoe groot is zo’n Rijkswachter eigenlijk?
  We hebben verschillende maten. De kleinste is de Rijkswachter XS. Die is 12 cm hoog, 10,5 cm breed en 6 cm diep. Een Rijkswachter Small is 17 cm en een Rijkswachter Medium met of zonder lamp of whiteBOT is 30 cm hoog, 15 cm breed en zijn buik is 10 cm dik. Denk aan de grootte van een 1,5 liter melkpak. De armen kunnen bewogen worden.
 • Dertig centimeter vind ik te klein. Ik wil groter!
  Dat kan. We hebben een grote versie Rijkswachter Large van 70 centimeter hoog of een Rijkswachter XL van 90 cm hoog. Ze zijn 45 cm breed en hebben een buik van 24 cm diep. Beide hebben 2 lampjes als ogen en een kastje als buik. Ideaal voor een nachtkastje, of om de flessen drank op te bergen. De binnenmaten van de buik(kast) zijn 40 cm breed, 36 cm hoog en 17 cm diep.
 • Waar zit die verlichting dan?
  Bij de Rijkswachter Medium met lamp zit de verlichting boven op de kop van de Rijkswachter. Ga met je muis over de grote afbeelding bovenaan deze pagina en je ziet de lampjes oplichten. Het is een energiezuinig ledlampje (E14 fitting), formaat koelkastverlichting.
  Het rood gekleurde strijkijzersnoer komt achter uit het lijf en heeft schakelaar en een stekker.
  De Rijkswachter Large en XL hebben lampen als ogen. Dit zijn LED lampen (E27 fitting) en mocht je ze willen vervangen, moet je de glazen potjes linksom draaien. Ze kunnen wat vast zitten, maar je kent vast de trucjes wel om een potje open te maken! (probeer een mes tussen deksel en glas te wrikken zodat het vacuüm verbreekt) Doe dit natuurlijk wel als de Rijkswachter niet meer in het stopcontact zit!
 • Het lampje van mijn Rijkswachter is stuk.
  De Rijkswachter Medium met lamp heeft een E14 LEDlampje, een koelkastlampje. De Rijkswachter Large en XL hebben E27 LEDlampen. Je kan ze nabestellen!
  Klik hier voor de “ogen” van de Rijkswachter XL en Large.
  En klik hier voor het lichtje op het hoofd van de Rijkswachter Medium.
 • De batterij van mijn Rijkswachter Diorama is op!
  Geen probleem! Draai de schroefjes achterop de rug los, en je ziet het 9volt batterijtje zitten. Vervang deze, en schroef de rug weer dicht.
 • Hoe kom ik erachter welk kunstwerk mijn Rijkswachter heeft beschermd?
  Als je naar de homepage van Rijkswachters.nl gaat, zie je aan de bovenkant een rechthoekig tekstvlak. Hier kan je je RW code invullen. Deze staat op de rug van je Rijkswachter.
  LET OP Het tekstvlak kan je alleen zien als je de website bekijkt op je desktop computer of laptop. Op je smartphone zie je het vak niet.
 • Hoe lang duurt het voordat ik mijn Rijkswachter(s) in huis heb?
  We streven ernaar om binnen een week je bestelling op de post te doen. Maar de Rijkswachters zijn unica én handgemaakt, waardoor het soms iets langer kan duren. Dan stellen we je natuurlijk altijd op de hoogte.
 • Maar ik wil mijn Rijkswachter(s) echt voor een bepaalde datum in huis hebben!!
  Als je een dringende reden hebt om het voor een bepaalde datum binnen te hebben, laat het ons weten! Dan proberen we daar natuurlijk een mouw aan te passen. Je kan ons bereiken op info@rijkswachters.nl.
  Houd er wel rekening mee dat we (helaas nog steeds) niet kunnen toveren..
 • Kan ik mijn bestelling annuleren?
  Je kan alleen dezelfde dag voor 17.00 uur je bestelling annuleren. Voor de bestellingen geplaatst na 17:00 uur, geldt de volgende dag 17:00 uur. Hierna kan je de bestelling niet meer annuleren. Laat ons je annulering weten door een e-mail te sturen naar info@rijkswachters.nl.
 • Kan ik een Rijkswachter terugsturen?
  Bij online winkelen heb je als klant altijd het recht om het artikel zonder opgaaf van redenen binnen 14 dagen terug te sturen. Indien je van je herroepingsrecht gebruikt maakt kan je het artikel met alle geleverde toebehoren, in originele staat en verpakking terugsturen. Wij hebben graag dat je ons zo snel mogelijk hiervan op de hoogte stelt via info@rijkswachters.nl.
  Vul dit formulier in en stop het bij je Rijkswachter. De verzendkosten om hem retour te sturen zijn voor jouw rekening, het aankoopbedrag krijg je terug.
  Of heb je via Paypal betaald? Dan kan je de retourkosten via Paypal terug krijgen!Je kan het artikel retourneren, in originele verpakking, naar het volgende adres:
  Studio Hamerhaai – Rijkswachters
  Lijnbaan 33
  1969 NB Heemskerk
 • Wie maakt die Rijkswachters eigenlijk?
  Dat doet Studio Hamerhaai. Dit zijn Boudewijn van den Bosch en Niki Schoondergang. Zij ontwerpen en maken nog veel meer, dus check vooral de website.
 • Ik wil de Rijkswachters graag in mijn winkel verkopen! Kan dat?
  Wat leuk! Voor Nederland: stuur onze agent Claudia een mailtje via info@gewoonclaudia.com en we sturen je meer informatie over de Rijkswachters en onze leveringsvoorwaarden.
 • Ik wil meer weten over de Rijkswachters en hoe ze gemaakt worden!
  Dat kan! We hebben een Making of filmpje:

 • Is je vraag nog niet beantwoord?
  Mail dan naar info@rijkswachters.nl en we proberen je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.